Hemijska industrija “Poliex” je zbog nedostatka dezinfekcionih sredstava donirala 22 hiljade litara opštinama na sjeveru i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT).

Vlasnik fabrike Slavko Vujisić je kazao da su odmah poslije pojave deficita na tržištu shvatili da mogu proizvesti sredstvo za dezinfekciju i ponuditi ga tržištu, o čemu su obavijestili Ministarstvo ekonomije i NKT, dok su u međuvremenu uvezli neophodne kompomente za proizvodnju.

“Uradili smo naravno i analizu i u Centru za ekotoksikološka istraživanja i prvo zbrinuli naše radnike i porodice, zatim smo stavili na raspolaganje 22 hiljade litara kao donaciju i pomoć svim opštinama sjevera koje gravitiraju od Mojkovca, Berana, Andrijevice, Petnjice, Rožaja i Plava, kako bi ovdje kako bi pokušali da pomognemo, kao i NKT-u. Većina tih institucija je sve to preuzela, dok NKT još nije preuzelo donaciju”, kazao je Vujisić.

“Poliasept je sredstvo na bazi perisirćetne kisjeline i to je nezamjenjivo sredstvo u dezinfekciji kod prehrambene industrije, kod pivara, sirara, mesara itd, jer je u pitanju aktivni kiseonik. I u tu svrhu i zbog svoje cijene i efikasnosti je, koliko ja znam, nezamjenjiv”, kazao je Vujisić.